Işkın Otu

  • Işkın Otu


Özellikle doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetişen ve halk arasında doğunun muzu olarak bilinen ışkının bir diğer adıda rivisdir. Mayıs ayının ortalarından Haziran ayının ilk haftasına kadar geçen dar bir zamanda bulunan ışkın doğal olarak yetişir. Köylüler tarafından toplanarak pazarlarda satılır.Hafif mayhoş bir tadı olan ışkının yenen kısmı genç sürgünleridir. Yaklaşık 20-30 günlük süre boyunca toplanarak satılan bu sürgünler kabuğu soyularak ve tuza batırılarak yenir. Sabahları aç karnına içilen ışkın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve dengelenmesini sağladığı yöre halkınca denenerek ispatlanmıştır. Ayrıca iştah açar, vücudu kuvvetlendirir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Sarılık ve çocuk havalesi durumların dada kullanılır. Işkın veya diğer adıyla Rivis zengin vitamin ve mineral deposudur. Şimdiye kadar hiç bir yan etkisi görülmemiş bir bitkidir. Özellikle genç sürgünler değişik bir damak lezzeti sunar insana.