Hoşkıran Hoşveren (Amaranthus Lividus)

  • Hoşkıran Hoşveren (Amaranthus Lividus)


Horozibiğigiller familyasındandır. Diğer adları hoşmerik ,hoşuran,hoşveren,ohraşan.Bir yıllık otsu bir bitkidir. Tarımı yapılır tohum 30 cm Aralıkla 3 mm derine ekilir bitki filizlenince düzenli sulanır. Çiçekli dallarının İstanbul’un kenar mahalle pazarlarda ege kasabalarında satıldığı görülür ıspanak gibi sebze olarak pişirilip yenir. Ağız ve boğazdaki yaraları iyileştirici, tümör ve siğilleri yok edici etkisi vardır. Nemli yerlerde, mısır tarlalarında yetişmektedir. Bitkinin yaprakları sebze olarak tüketilmektedir. Yaprakları haşlanarak yemeği yapılabildiği gibi kavurması da yapılmaktadır.